ans

22 Aralık 2012 Cumartesi

Twitter'da Tv Kanalı Hesabı Yönetimi

Hepimiz farkındayızdır, geçmiş yıllara göre daha fazla bilgisayar ve cep telefonlarımızın ekranlarına bakıyoruz. Benim de gözlemlerime göre Tv izleme alışkanlıklarımızda değişti. Artık programları kaçırma lüksümüz var. Eğer önemli bir işimiz varsa programları sonra izliyoruz. Tv yöneticileri onları yakalamak zorunda!

Ne şahane ki televizyon kanallarının pazarlama birimleri bunu fark etti ve hepsi kendine offical bir Twitter hesabı açtı. İletişim için süper bir adım. Fakat her şey bitmedi, sizi bazı zor sorular bekliyor olacak, bu iletişim kanalını nasıl kullanacağım. amacım ne olacak, onları yeniden televizyon ekranına nasıl geri döndüreceğim, hangi dili kullanacağım, şikayetlere ve tebriklere nasıl cevap vereceğim, nasıl feedback alacağım bunlardan önemli olanları.

Haydi biraz beyin fırtınası yapalım ve sorulara cevap arayalım.





9 Aralık 2012 Pazar

Linkedin'e Üye Olmak İçin 10 Neden

Globalde 175 milyon, Türkiye'de ise 1 milyonun üzerinde üyesi ile profesyonel network sitesi olan Linkedin'e üye olmak için 10 neden sıraladım. Profesyonel şirketlerde artık Linkedin üyesi olmayan yok gibi, bazı şirketlerin çalışanlarını üye olmaları konusunda teşvik ettiğini de bilinen bir gerçek. Ayrıca Türkiye üye sayısı bakımından dünyada 25. sırada.

İşte üye olmak için 10 iyi neden,

25 Kasım 2012 Pazar

Linkedin Gruplarından Çıkmak

Linkedin gruplarından çıkmak bazen gerekebiliyor.Çünkü sık paylaşım yapılmayan, size artı değer katmayan gruplarda kalmanız için hiç bir sebep yok.Gereksiz ve fazla grup üyeliği, profilinizi inceleyenler için de kötü bir imaj oluşturabilir. İşte o zaman bazı gruplardan ayrılmanızın zamanı gelmiştir. İlk olarak aklımızda bulunması gereken, grupları profesyonelliğine  göre sıralamamız olacaktır. Çünkü onlar bize network sağlar.





6 Kasım 2012 Salı

Summly nedir? Ne işe Yarar?

Hepiniz haber sitelerinde görmüşsünüzdür.17 yaşında Mark Zuckenberg'in  tahtına talip haberini. Summly, 17 yaşındaki İngiliz lise öğrencisi Nick D'aloisio'nun gelişirdiği bir program.Uygulama 2011 yılında yapıldı ve Hong Kong lu bir iş adamı tarafından ilk olarak 250 bin dolar sonrasında ise 1 milyon dolar yatırıldı.


12 Ekim 2012 Cuma

Samsung'a Yakışmadı!

Samsung, bildiğiniz gibi dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri .Apple ile giriştikleri amansız rekabet nefes kesici.Birçok yeniliğin öncüsü olan bu firma, son yaptıklarıyla beni hakikaten hayal kırıklığına uğrattı.

8 Eylül 2012 Cumartesi

Sözlüklerden Sosyal Medya Uzmanına Bakış

Yeni ve trend bir mesleki tanım olan sosyal medya uzmanlığına bir de ülkemizde ciddi bir okur yazar kitlesi bulunan, sayfaları arama motorlarının üst sıralarında yer bulan ve çoğumuz için referans kaynağı olan sözlüklerin penceresinden bakalım.Bu yazıdaki amacım sözlük yazarlarının sosyal medya uzmanlığına bakışları, yorumları ve eleştirilerini bir başlık altında toplamak.

26 Ağustos 2012 Pazar

İş Bankası İlk Reklam Filmi


Cem Yılmazı 'ın merakla beklenen İş Bankası İlk Reklamı yayında.Eğlenceli ve yaratıcı olmuş,Taner Birsel taklidi gayet başarılı. Cem Yılmaz'ın yaptığı diğer reklamlara göre daha az komik.Reklam sizi sürüklüyor sıkmıyor, eğlendiriyor.
İş Bankasının 88. yılı vurgulanmış sık sık.

Yapım olarak iyi iş çıkarılmış.Görüntü kalitesi etkileyici,belli ki büyük emek var.Reklamın yönetmeni Bahadır Karataş.İyi seyirler


18 Temmuz 2012 Çarşamba

İnternette Şifrelerimiz Ne Kadar Güvende?

Gün geçmiyor ki basından yeni bir şifre çalınması haberi duymayalım.Son günlerde hackerler çok aktif, büyük küçük ayırt etmeksizin sitelerin kullanıcı bilgilerini ele geçiriyorlar. Bunun son örneği Yahoo oldu. Yahoo Inc. 450 bin kadar kullanıcının  hesabının hacklendiğini duyurdu.Bu açıklamadan bir Yahoo Mail kullanıcısı olarak ben de endişelendim.

13 Haziran 2012 Çarşamba

Kişiselleştirilmiş Gündem Hayırlı Olsun



Kişiselleştirilmiş Gündem Twitter'ın yeni özelliği hayırlı olsun. Hem web'de hem de mobil de kullanılabilecek. Artık istediğiniz ilgilendiğiniz konular gündem de olucak. Gayet yerinde bir uygulama olmuş.

9 Haziran 2012 Cumartesi

TTNET Blog Yazım



TTNET' in düzenlemiş olduğu Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek projesi kapsamında Eskişehir'de düzenlenen 3 günlük eğitime katılmıştım. Etkinlik sonrası eğitimler ve program hakkında bir blog yazısı yazmıştım. Bu yazıdan sonra TTNET ekibi benden projeleri hakkında bir blog yazmamı ve onu TTNET Blog'da yayınlayacaklarını bildirdiler.

Yazımı gönderdikten sonra yayınladılar. Kendilerine çok teşekkür ederim.

http://blog.ttnet.com.tr/degisim-ve-yaratici-ekonomi/

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Anadolu Üniversitesi İphone Uygulaması


Her zamanki gibi Apple Store'de yeni neler var diye gezinirken, Anadolu Üniversitesi uygulamasına rastladım. Hemen indirdim ve kullanmaya başladım.
Uygulama genel olarak güzel, notlarınıza,kütüphaneye, yemekhane mönüsüne ve üniversite takvimine,haberlerine  ulaşabiliyorsunuz.
Üniversite yönetimini tebrik etmek lazım, gelişmeleri iyi takip ediyorlar.Mobil iletişimin önemini farketmeleri ve uygulama geliştirmeleri gayet şık olmuş.
Uygulamaya yoklama bölümü de eklenirse daha da güzel olacaktır malum biz öğrenciler için yoklama hayati öneme sahip.

Uygulamaya erişmek için tıklayınız.

6 Mayıs 2012 Pazar

82. İlimiz Facebook Reklamı


Vakıfbank'ın yeni reklamı 82. ilimiz Facebook reklamı sosyal medya'da oldukça ses getirdi.Devlet bankasından beklenmeyecek bir reklam olmuş.Halen devam etmekte olan 81 ile 81 otomobil kampanyasına bir il daha eklemişler ortaya 81. ilimiz Facebook çıkmış.Ülkemizde Facebook'ta hesabı olmayan yok gibi, Vakıfbank'ta offline ulaşamadıklarına  sosyal medya üzerinden online  ulaşmayı hedeflemiş, reklamın mizahi olması çok iyi olmuş, sosyal medya dili zaten elit değil. Burada, samimi ve sıcak bir dil kullanmanız gerekiyor.Çalışma buna uygun yapılmış.Vakıfbank Facebook üzerinden yapacağı çekilişle bir otomobil de  şanslı Facebook kullanıcısına verecek.

Reklam klasik Türk televizyonlarındaki gezi programları gibi başlıyor, diğer programlar da olduğu bu programda da sizi köyün folklor ekibi karşılıyor, Facebook köyünün kültürü ise like like eşliginde tıpkı Facebook like simgesi gibi  baş parmakları kaldırarak halay çekmek.Sonra sunucu köyde gezintiye çıkıyor ve Facebook ortamında olanları köyde yaşıyor.(duvar,dürtme,beğenme).Reklamın asıl finali köy kahvesinde laptopları ile okey oynayan amcalar, sunucu bu amcalardan birine buranın şivesini soruyor ve amca facebook mottolarından bir kombo yaparak şiveyi anlatıyor.Ardından köyün delisinin finalde ağaçta ki adamı dürtmesi ve adamın o kadar engelledik yine dürtüyor yahu demesi ile reklam bitiyor.

Ben reklamı izlerken çok eğlendim.Sosyal medya üzerinden mizah her zaman iş yapar, buradan türk reklamcılarına çok ekmek çıkar.Vakıfbank'ı tebrik ederim, yenilikleri ayak uydurması ve sosyal medyayı kullanması gayet şık olmuş.Reklam izlendikten  sonra insanın yüzünde bir tebessüm bırakıyor.

17 Nisan 2012 Salı

Sosyal Medya Kpı'ları 1

Sosyal Medya kpı'ları sosyal medya analizinden önemli yer tutmaktadır.Türkçesi, anahtar performans göstergeleri, yani sizin başarılı sayılmanız  bu göstergelerle ölçülür.Markalar, sayfalarının başarılarını bu ölçütlere bakarak analiz edebilirler.

 Facebook marka sayfalarının başarı ölçüleri ile başlayalım.Artık Facebook sayfası olmayan marka yok gibi.Peki bu markalar sayfalarının başarılı olduğunu nasıl ölçecek, ajansların başarı ölçütleri nelerdir, bunlara yanıt vermek için bir kaç göstergeyi incelemek gerekiyor.Öncelikle, sayfanızın hayran sayısı güzel bir ölçüttür. Sayfanıza giren kullanıcı ilk olarak hayran sayınıza bakacaktır, sizin onu etkilemeniz için ciddi bir hayran kitlesine sahip olmanız gerekir.Düşünsenize en büyük rakibinizin hayran sayısı sizinkinin üç katı!  Ne kadar sinir bozucu olurdu değil mi? Sayfadaki hayran sayısı sizin itibarınızı belirler, az beğeni az itibar demek.Bu konuda endişelenmeye gerek yok.Etkin bir Facebook reklam kullanımı ile hayran sayınızı artırabilirsiniz.Hayran sayımızı artırdık herşey tamam mı? Herşey tamam değil, sırada ki ölçümüz 'People talking about' yani sayfa hakkında konuşanlar'.Facebook'un bu özelliği ile marka sayfanızın etkin olup olmadığını anlayabilirsiniz, Facebook bu ölçümü şu verilere dayanarak yapıyor: sayfanın beğeni sayısı,sayfa içeriği beğenme,paylaşma,yorumlama,sayfa anketlerine cevap verme oranı,kullanıcı profillerinde sayfadan bahsetme ve sayfada fotoğraf etiketlemeleridir.Sayfayı tüm yönleriyle analiz eden iyi bir gösterge.Timeline ile önemi daha da arttı. Diğer ölçütümüz ise marka sayfamızda sunduğumuz içeriklere gelen beğeni,yorum ve paylaşım sayıları. Bazı marka sayfalarında milyonlarca beğeni var ancak sayfadaki etkileşim çok az, öte yandan bazı sayfalar var ki neredeyse sayfayı beğenen herkes etkileşim içinde, sosyal medyada etkileşimin önemi çok büyük, içeriğin girilmediği, içeriklerin etkileşim almadığı sayfalar ölü sayfalardır.Amacınız her zaman sayfaki etkileşimi artırmak olmalıdır.
Son olarak sayfaların engagement rate oranları, bu oranlara socialbakers adlı site ile öğrenebilirsiniz. Şu anki en güvenilir sosyal medya ölçüm sitesidir.Bu siteyi,marka pazarlama uzmanları ve dijital pazarlamacılar sık sık  ziyaret etmeliler. Üstte bahsettiğim gibi sayfalarda nitelikle beğenen olması gerekiyor, şu örnekle daha sağlıklı anlaşılabilir;  futbol takımları sahaya 11 kişi ile çıkar siz bu 11 kişinin koşmasını mücadele etmesini beklersiniz fakat sonuç böyle olmaz. İşte engagement rate sahada koşan futbolculardır, saha sizin marka sayfanız, koşanlar ise Facebook kullanıcıladır.Koşturun onları.

13 Nisan 2012 Cuma

Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek 1.Gün


TTNET'in 'Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek' kurumsal sosyal sorumluluk projesinin 2012 yılı üçüncü durağı Eskişehir Anadolu Üniversitesi oldu.Benimde katıldığım 10-12 Nisan tarihleri arasında sürecek olan bu projenin ilk gününden bahsedeceğim


 Eskişehir’in yanı sıra ve çevre iller; Düzce, Bilecik, Kütahya, Afyon ve Isparta’dan da gençlerinde katıldığı bu programın ilk günü panellerden oluşuyordu, katılım çok iyiydi, salon tıklım tıklım dolmuştu, organizasyon başarılıydı.Toplam 100 kişinin katılacağı bu eğitimde ilk günün önemi büyüktü, gençlerin beklentileri büyüktü, konuşmacıların açıklamaları bu yüzden büyük önem taşıyordu, Panelde ilk olarak TTNET genel müdürü Tahsin YILMAZ konuşma yaptı, konuşmasında ülke gençlerinin yüksek ideallere sahip,yetenekli olduklarından bahsetti, Amaçlarının bu potansiyeldeki gençleri harekete geçirmek olduğunu belirtti.Öncelikli amaçlarının gençlere iş imkanları sağlamak olduğunu ve öncelikli olarak yaratıcı ekonomi alanında birşeyler yapmak gerektiğinden bahsetti.Tahsin Yılmaz gibi üst düzey bir yöneticinin bize yarım gününü ayırıp, bize samimi konuşma yapması gerçekten etkileyici oldu.Sonrasında Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut YILMAZ kısa bir konuşma yaptı, konuşmasında üniversite olarak eğitime ve yaratıcı ekonomiye verdikleri destekten, Açık Öğretim sisteminden ve Eskişehir'e kurulması planlanan film platosundan bahsetti.Sunumuyla bizleri etkileyen Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatoş KARAHASAN ise ekonominin dünü bugünü, iletişim araçlarının gündelik yaşama etkisi ve gelecekteki muhtemel gelişmelerden bahsetti, sunumda etkileyici olan cümle 'gelecekte üretimi çinliler ve bilgisayarlar yapacak, siz artık mal değil değer üretmelisiniz.' oldu.


Panelin ikinci kısmında TTNET Dijital Medya Pazarlama Direktörü Yaman Alpata Tivibu ve İp Tv hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı.Tivibu ülkemizde çok yeni olmasına rağmen giderek yaygınlaştığından ve her geçen gün yenilendiğinden bahsetti.Sunumda dikkatimi çeken Tivibu ve Sosyal Medyanın birbiriyle entegre edilmesiydi, bu fikir çok yaratıcı, Tivibu üzerinden arkadaş grupları oluşturabilir, onların ne izlediğini görebilir, filmlere yorum yapabilir,kumanda üzerindeki like tuşu ile beğenebiliriz, Özellikle dizilerdeki oyuncuların takılarının ve giysilerinin anlık seçilerek sipariş verilmesi ülkemizin kanayan yarasına bir nebze olsun çare olabilir. TTNET İnteraktif Medya Yöneticisi Murat Kahraman konuşmasında TTNET'in Proje Vadisi'nden bahsetti, bu proje ülkemiz insanın iş fikirlerinin  ve projelerin  başlamadan bitmesi önlenmek istenmiş.TTNET projenizde size yardımcı oluyor, hatalı gördükleri yerleri ve unuttuğunuz noktaları belirtiyor, eğer projeniz beğenilirse sizi yatırımcılarla bağlantı kurma şansı veriyor.Girişimcilere böyle bir hizmet verdikleri için kendi adıma teşekkür ederim.


Eğitimin İlk günü çok verimli ve eğlenceli geçti.  TTNET yöneticileri bizlere çok samimi ve yardımsever davrandılar, bizleri karamsarlığa itmeden gerçekleri gösterip, ileride yapacağımız hataları şimdiden gösterdiler,Gençleri nasıl motive edeceklerini biliyorlar.Bu paneller eğitime girmeden önce harika bir başlangıç oldu.

6 Nisan 2012 Cuma

Android için Instagram

30 milyon aktif kullanıcı ile en popüler sosyal medya uygulamalarından olan Instagram, hafta itibarıyla Android işlemcili cihazlarda da kullanılabilecek.Bu uygulama ile hemen fotoğraf çekip, onları editleyip sosyal ağlarınız da paylaşabilirsiniz. Düne kadar sadece İOS  platformunda kullanılıyordu. Artık android'lere entegre edildi ve büyük talep gordü. İlk gün itibariyle indirme sayısı 1 milyon ; bu rakam çok etkileyici.

Instagram, basit olmasına karşın çok beğenilen bir uygulama. 2011 yılında en başarılı iPhone uygulaması seçildi. Uygulamaya dünya üzerinde her gün 5 milyon fotoğraf yükleniyor. Yüklenen fotoğraflar saniye de 575 like alarak 81 yorum yapılıyor. Böyle basit bir uygulama için süper bir etkileşim değil mi!

Bana göre, uygulamanın Android'lerde de kullanılmasıyla beraber kullanıcı sayısında ciddi bir artış olacaktır. Dünya üzerinde akıllı telefon kullanımı her geçen gün artıyor, Android işlemcili cihazların sahipleri bu alışma süresince çok fazla fotoğraf yükleyeceklerdir. Ipadler  satış rekorları kırıyor ve diğer markaların tabletleri klasik bilgisayarların yerini alıyor. New Ipad  piyasaya yeni sürüldü ve ciddi talep aldı. Iphone 5 ise yolda. Bu faktörler de göz önüne alındığında, günlük 5 milyon olan  fotoğraf yükleme sayısı 1-2 ay içinde 8-9 milyonu bulacaktır. Instagram yöneticileri eğer uygulamada bazı güncellemeler yaparlarsa bu sayı 10 milyonu rahatlıkla bulabilir.

2 Nisan 2012 Pazartesi

Vize Haftası ve Sosyal Medya Kullanımı


 Öğrenci olduğum için bu konuyu yazmasam olmazdı. Bu alandaki boşluğu gördüm ve yazma  gereği duydum. Üniversite öğrencilerinin bu hafta itibariyle vize sınavları başladı. Başarılı başarısız her öğrencide stres maksimum seviyede,  bunun yanında sosyal medyayı  aktif kullananların büyük çoğunluğu üniversite öğrencileri olduğu su götürmez bir gerçek. Bu bağlamda vize sınavları bu kullanımı nasıl etkiler bundan bahsedeceğim.


Öncelikle sınavların sosyal medya kullanımını ciddi oranda düşürdüğünü zannetmiyorum, en kritik anlarda bile sosyal ağlara göz attığımız aşikar, benim düşüncem bildirimlerimizin niteliği değişecektir. Şöyle ki Facebook durum güncellemelerinin konuları sınav öncesinde şu şekilde olacaktır;  hocaların soru biçimleri, notların varlığı ve bulunması, sınav yeri ve saati, sınav sonrasında ise hoca ve sınav ile yorumlar, ders geçme ve kalma kriterleri tartışması şeklinde olur, Twitter da ise isim verilmeden hocalar eleştirilir, sisteme dem vurulur, genel tespitler yapılır, sınav haftası ile klişe espriler yapılır.Pinterest kullanımı  nasıl olur bilemiyorum ancak sınav sırasında ki öğrenciler, kopya çekmeye çalışmaları, sınav salonundan çıkışlarının görselleri ilgi görür diye düşünüyorum.Son olarak Foursquare,  hafta boyunca check- in ler okul kütüphanesi etrafında yoğunlaşacaktır, 4 kız toplandık ders çalışıyoruz tarzında commentler de görülebilir, Starbucks'ta ders çalışan öğrenci modelleri bu yolla görülebilir.

25 Mart 2012 Pazar

Neden Sosyal Medya



Artık şirketler için sosyal medya da olmak ve onu kullanmak zorunluluk, bu konuda ki muhafazakarlık kabul edilemez, global şirketlerin tümü bu mecrayı aktif ve verimli kullanma çabası içindeyken, bazı Türk şirketleri hala ortalarda görünmüyor.Neden sosyal medya, zorunda mıyım, elimdeki bana yetiyor  diyenler için fikrimi dört ana düşünce etrafında şekillendirmeye çalışacağım.

Birincisi, iletişimi tek bir merkezde toplamak, Türkiye'de  gereksiz, kaynağı belli olmayan yığınla veri, enformasyon var, bilgi kirliliği artarak devam ediyor, doğaldır ki şirketler ile ilgili hayli dedikodu efsane biliyor ve fikir sahibi oluyoruz.Örneğin, Coca Cola ve hakkındaki iddialar.Bana göre bu bilgileri teyit edeceğimiz en uygun mecra sosyal medya çünkü  bütünsel,ulaşımı kolay, feed back süresi kısa, ücretsiz ve marka hakkında ki bilgileri doğru kaynaktan alabilme imkanı sağlıyor.Böylece şirketler sorunları tek elden ve hızlı bir şekilde çözebilir.Günümüzde Facebook ve Twitter daki fake hesapların varlığı da şirketler için ciddi bir tehdit unsuru.

İkincisi, şirketlerin  günlük iletişimde kullanıcıları yakın olması. Tüketiciler kendine yakın hissettikleri şirketleri benimser, onlara güvenir ve onlardan alışveriş eder.Bu düşünceye en iyi örnek gıda şirketleridir, her biri ayrı pazarlama yöntemi kullanır, sloganları farklıdır, kimisi kalitesini kimisi ucuzluğunu ön plana çıkarır, kampanya düzenler, etkinlik yapar,piyasaya yeni ürün sunar, ancak bunlar müşteriye ulaşmazsa yapılan masraf ve harcanan emek boşunadır.Buna ek olarak tüketicinin  şirket hakkında ki memnuniyetleri, şikayetleri, ettikleri telefonları, attıkları  e-postaları  cevapsız kalıyor, iletişim çift taraflıdır,tek taraflı etkileşim kişiye ve kuruluşa zarar verir.Bu sebeplerden ötürü şirketler için  sosyal medya şarttır, müşteri ile yakın olunmalı ve çift yönlü ,güvenli iletişim sağlanmalıdır.

Üçünçüsü ise tüketici hakkında insight toplamak, bazı sayfaları beğenirken ya da uygulamaları yüklerken karşımıza bir opsiyon çıkar bu uygulama ile x sizin profil bilgilerinize erişebilecek kabul ediyor musunuz diye sorar.Eğer sizin sayfanızda  böyle bir uygulama var sa kullanıcı kabul  ettikten sonra onun bilgileri, beğenileri elinizdedir, şirket bu bilgileri iyi analiz etmeli,sayfa da etkileşimi artırmaya çalışmalı, verimli anketler oluşturmalıdır.Sayfasını beğenen kişilerin özelliklerini pazarlama uygulamaları  ve halkla ilişkiler politikası geliştirirken kullanmalıdır.Pazarlama da önemli olan müşteriyi tanımaktır.Müşteriyi tanımanın en etkili ve en ucuz yolu sosyal medyadır.

Son olarak, sosyal medya ve onun getirdiği yeniliklerden faydalanmadan bahsedeceğim., e-ticaret ve sosyal medya ile hayatımıza dijital pazarlama kavramı girdi.Önceden mesafeli olduğumuz bu kavramları bugün çok aktif kullanıyoruz.Bu kavramların uygulamalarıyla ucuz ve etkili pazarlama uygulamaları geliştirilebilir.Yakın zamanda Facebook Open Graph  teknolojisi sunacak yani beğen özelliğinin yanına ek şeçenekler gelecek, ajanslar ve markalar bunu kendi özelliklerine,  kampanyalarına göre  ye,iç,izle ve iste şeklinde oluşturabilecekler, facebook onayından sonra örneğin sizin markanızın ceketini beğenen biri, like yerine iste seçeneğini kullanırsa, bu onun duvarında çıkacak, ali x markasının ceketini istedi,arkadaşlarına yönelik olarak  tıkla sende iste şeklinde bir kampanya oluşturabilir.Ayrıca Facebook'un coins yani kredi  sistemi ile sayfaları beğenenlere, etkileşim yapanlara  küçük miktarlar da coins verilebilir.Verilen bu  kredilerle kullanıcılara alışveriş imkanı sunulabilir.

Sosyal medya şirketler için olmazsa olmazdır, siz karar verme sürecindeyken rakipleriniz arayı açmıştır.


24 Mart 2012 Cumartesi

Marka Konsepti Olarak Seda Sayan



Biliyorsunuz Şok marketleri el değiştirdi, şirketi alan Ülker'in de bağlı bulunduğu Yıldız Holding, onlarda yeni bir marka konsepti yaratmak istemişler ve kendilerine bir ünlü seçmişler.Buraya kadar herşey normal, sonrasında öğrendim ki bu ünlü Seda Sayan mış.Yetmemiş ki anneside eklenmiş projeye yani şok marketleri bundan sonra seda sayan ve annesi temsil edecek.Haber girişi aynen şöyle: Şok’un marka konseptini Seda Sayan ve annesi anlatacak.


Şirket imajı önemlidir,eğer ki şirket yüzü seçilecekse çok  dikkatli olunması gerekir.Ülker'e saygımız sonsuz, küresel, sektöründe kendini kanıtlamış bir firma, neden seda Sayan'ı seçer çözebilmiş değilim, olayın neresinden tutarsanız tutun elinizde kalır, bana göre orta halli bir oyuncu ya da adı magazin haberlerine konu olmamış bir şarkıcı olabilirdi.Pepsi de aynı hataya düştü, Kenan İmirzalaoğlu ile oynadıkları reklamların ve tanıtımların mantığı halen çözülebilmiş değiliz milletce , bir ara anket yayınlanmıştı, Türkiye'nin en güvenilir insanı Seda Saya diye, sanırım unutulmamış, etkileri günümüze dek sürdü. 


inanmayan ve inanmak istemeyenler için gelsin. http://bit.ly/H1S9Zf

22 Mart 2012 Perşembe

Pinterest Yeni ve Etkili




Pinterest sosyal medyanın yeni keşfedilen vahası,şu an youngster, amacımız beğendimizi görselleri pinlemek, hızla popülerleşen site büyüme rakamlarıyla dikkatimi çekti. Site Eylül 2011 den bu güne ziyaretçi sayısını %866 arttırmış. Bu oran gerçekten etkileyici, ben bu oranın giderek artacağını ve sitenin twitter kadar ilgi göreceğini düşünüyorum.Zaten şiirket te halkla ilişkiler çalışmalarına çok önem veriyor.

Pinterest ilgi çekici çünkü  tasarımı basit ve şık, kullanımı kolay, gözü yormuyor, içeriklere ulaşım çok kolay, sitenin kategorizasyonu başarılı, ilgi alanınız ile ilgili milyonlarca yeni görsele erişebilme olanağınız var.İçerik devamlı güncel.Kullanıcılar çok düzeyli, bunun nedeni kullanıcılarının %80 inin  kadınlar olmasının payı büyük , kadınlar burada çok fazla zaman geçiriyor, en popüler pinler arasında gelinlikler, şık ayakkabılar, rengarenk takılar bulunuyor.Kadınlar yaptıkları pastaların resimlerini tariflerini, mağazalarda beğendikleri elbiseleri burada paylaşıyorlar.

Site sosyal medya pazarlaması için gayet uygun, ürün yelpazesi geniş ve uluslararasi şirketler için bulunmaz fırsarlar sunuyor,kullananlar uzun dönemde faydalarını görebilir.Basit ve etkili bir pazarlama yöntemi geliştirilebilir.Kullacıların sitede çok fazla vakit harcaması avantajımız,Türk şirketlerinin burada olmamasi beni hayal kırıklığına uğrattı.Umarım burayı keşfetmeleri uzun sürmez


18 Mart 2012 Pazar

Herşey Değişir Pazarlama Değişir




Konumuz pazarlama,yabancılar ona marketing diyor, önemi büyük. Sosyal medya eğitimi alırken pazarlama öğrenmemek olmazdı,Sosyal medyada ürün pazarlamak önemli,önceleri bize klasik tanımda 4p ile tanımlanan pazarlama ilkeleri artık değişti.Önceden ne üretilirse alan bir müşteri kitlesi varken, bugün sınırsız seçim gücünü elinde bulunduruyor.

Pazarlama dört temel üzerinde yapılır. Bunlar maliyet, kalite, zaman ve esneklik.Pazarlama bu dört ayak üstüne iyi oturmalıdır.Bence iyi pazarlamacı iyi analiz edendir, hedef kitlesini coğrafi,psikografik,davranışsal ve demografik olarak iyi tanımalı, stratejisini buna göre oluşturmalıdır.Pazarlamacının odak noktası müşteri ne istiyor, pazar ne istiyor olmalıdır.Günümüzde rekabet teknoloji boyutunda ilerliyor, Örneğin Apple, Steve Jobs liderliğinde  öyle bir marka oluşturdu ki pazar onu takip ediyor, teknoloji demek Apple demek, elini attığı her pazarı değiştirdi, son icatları ipad ile bilgisayar dünyasını temelinden sarstı, beklentilere her zaman yanıt verdi ve başarılı oldu.

Twitter Performans Düşürür mü?



Geçen gün bir gazete haberinde gördüm, Avustralya Olimpiyat Komitesi , Londra Olimpiyatlarınde yer alacak sporcularına oyunlar sırasında Twitter kullanmamaları konusunda uyarmış, Komiteden bir yetkili Twitter kullanmayı yasaklamadıklarını ancak performans düşürücü risklerin yok edilmesi gerektiğini belirtmiş.

Sosyal medyanın insanı meşgul ettiği tartışılmaz bir gerçek, bütün dünya artık sosyal medyada zaman harcıyor,iletişim kuruyor,paylaşım yapıyor, doğrusu zamanın nasıl geçip gittiği anlaşılmıyor, Avustralya Olimpiyat Komitesini de bunun farkına varmış, önlemini almış, uyarısını vermiş, trend topiclere yazacaklarına, dm atacaklarına antreman yapmalarını istemiş, Allah muhafaza olimpiyatlar öncesi bir derbi olursa, sporcuların psikolojik olarak yıkılacaklarına eminim, bir de yanlışlıkla Türkiye gündemine girerlerse tam curcuna performans filan kalmaz,avustralya eli boş döner olimpiyatlardan.

Türkiye'de bazı şirketlerin mesai saatleri içinde sosyal medya kullanımını kısıtladığı da biliniyor.Performans önemli abi.

17 Mart 2012 Cumartesi

Twitter Dili ve Edebiyatı

 


Twitter'da yeni olmama rağmen dikkatimi hemen kullanılan dil çekti, Türk insanı bu ortamda çok güzel cümleler kuruyor dil bilgisine dikkat ediyor, görsen inanamazsın, sanki babialide şairler kahvesi, galiba bunun nedeni düşünerek yazmaları, kimse aklına geleni yazmıyor kullanılan dil genelde kendi kendine konuşuyor havasında.
Birçoğumuz, sosyal hayatta dile getiremediklerimizi burada dile getirmeye çalışıyor, fakat alanımız sınırlı,derdimiz çok, duygusal milletiz, birilerini etkilemeye çalışıyoruz lakin bunu sorunu  aşmış görünüyoruz. Atılan twitler çok orijinal, zeka dolu, mizahi..


Uzun lafın kısası twitter az yaz, çok şey anlat., derdimiz bu.

14 Mart 2012 Çarşamba

1. Hafta

Anadolu üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi 3. sınıf zorunlu dersi olan İletişim Uygulamaları Yönetimi dersinde öğrendik sosyal medya eğitimi alacağımızı.O gün Prof.Dr. Dursun Gökdağ hocamız bize dersi iki gruba ayıracağını ve bir grubun proje yapacak diğer grubun ise sosyal medya konusunda uzman olan Eren Caner ile sosyal medya eğitimi alacağıydı.Bu eğitimi İstanbul'da ,mezunlarımızdan, bölümümüzden olan Eren Caner'di.Onu facebook ve twitter'dan tanıyorduk,sosyal medyadaki yenilikleri ilk ondan öğreniyorduk.Bizim için sevindirici olan bizden birinin, bizim gibi konuşan bizi bilen ve bizim gibi düşünen bir eğitimcimiz olmasıydı.Bizde bu yeni alanda pazarlamayı ve iletişimi merak ediyorduk, madem bu alan kabul görmüştü, bizde iletişimciydik, bizim amacımız bu alanı iyi tanımak etkili ve verimli pazarlama ve iletişim uygulamaları geliştirmekti.Dersimiz hafta sonu olacaktı.Merakla cumartesi gününü bekledik.
Cumartesi sabah dersimiz 9.30 da başlayacaktı, cumartesi günü sabah erken kalkmaya alışkın değildik,biraz zorlandık, kampüsü vardığımızda her zaman cıvıl cıvıl olan yunus emre kampüsü bomboştu.Fakültemize vardığımızda Dursun hocamızı gördük, gruptakilerin 1 2 kişi dışında tam olduğunu gördük, demek ki sınıf istekliydi.Sonra hocamız Eren Caner sınıfa geldi, genç, güler yüzlü, düzgün giyimli biriydi, sonra kendini tanıttı, konuşmalarından ve kendine güveninden  sosyal medya hakkında uzman olduğunu anlamak zor değildi.Eğitim sunumla başlamıştı, sunum profesyonelce hazırlanmıştı, renkli ,dikkat çekici ve yazısız dı, sunum yapılacak cihazlar son teknoloji ve  önceden hazırdı, aksilik çıkmadan sunuma başlandı.
Hocamız ders başlangıcından web 1.0 2.0 3.0 hakkında kısa bilgiler verdi.Semantic web den Bu ortamların geleceğinden bahsetti.Sonrasında sosyal medya sunumları başladı.
Öncelik tabiki facebook un oldu.Hocamız facebook'un geçmişinden ve bugününden bahsetti, timeline üzerinde durdu ve markaların yavaş yavaş bu yeni özelliğe adapte olduğundan bahsetti.Sonrasında facebook gruplarının istatistiklerini yorumlamadan ve socialbakers adlı sosyal medya istatistiklerini gösteren siteden bir kaç görüntü ve bu görüntülerin nasıl yorumlanması gerektiğini anlattı.Engagement rate kavramınının üzerinde çok durdu,iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.


devam edecek.

13 Mart 2012 Salı

Başlarken..





Sosyal medya, namı diğer yeni medya, ilk görüşte aşina olamadık bu kavrama, zorlandıkanlamaya çalıştık, kurcaladık ve öğrendik.


İnsanların iletişim sürecini farklılaştırma isteğinin bir sonucu olan bu yeni mecra, bu sürecin hızını, etkisini ve biçimi değiştirdi.Bu radikal değişiklikler klasik medyayı paniğe sürükledi, onlar da bu panikten sıyrılıp bu ortama kendilerini adapte ettiler.


Türk insanı, her yeni şeye olduğu gibi sosyal medyaya da mesafeli davrandı, bizim için sosyal medya facebook'tu ilkokul lise arkadaşlarını bulmaktı, fotoğraf paylaşmaktı, yabancıydı bize bizim dilimizi konuşmuyordu.Sonrasında ünü yayıldı, ilk olarak üst düzey insanlar kabullendi, duygularını düşüncelerini  ve anlık olayları paylaşmaya başladılar.Ülkeye girişinde kabullenemediği bu mecra halka sempatik gelmeye başladı, yüzyıllık aşkı messenger 'dan kopmalar başladı, facebook'ta bize bizim gibi seslenmeye başlayınca, akın akın katıldık paylaşıma, artık bizim için yabancı değil, artık bizden biri onun hakkında terimler ürettik, espriler yaptık, kitaplar yazdık, artık bu mecranın profesyonellerini yetiştirmeye başladık.
Tam bu mecraya alıştık derken, sosyal medya bizim için facebook derken, mavi bir kuş ortaya çıktı, adı twitter olan, yıldızını arap baharıyla parlatan bu medya size 140 karakterlik anlık paylaşım imkanı sağlıyordu, arap isyanlarını televizyonlardan değil, internet sitelerinden değil twitter'dan öğrendik, klasik medyanın kaynağı artık değişmişti, her yerde muhabir gibi çalışan sosyal medya kullanıcıları vardı.Bizdeki temsilcisi Ahmet Hakan'dır bize bu mecrayı o sevdirdi, ilk o bahsetti ve şu an ülkemizde kullanımı gittikçe yaygın, haberler artık ajanslara değil, twitter tt ye düşüyor.
Sonrasında yeni ortamlar katıldı bu yeni letişim dünyasına , onlarca paylaşım aracı var şu an bizi bekleyen, bizde bu yeni medyanın önemi farkettik  ve Sosyal medya uzmanı olan Eren Caner ile sosyal medyada marka yönetimi  derslerine başladık.
diğer yazımda ilk haftayı anlatacağım.